Kort om Laser

Via nedan länk kan du printa från en PDF-fil för ex.utställningar och överlämna till intresserade.

Laserförbundet broschyr 2015

Kappsegling på högsta nivå eller badbåt vid sommarstugan. Laser passar både ungdom och vuxna, en jolle att utvecklas i.

  • Minimalt underhåll.
  • Högt andrahandsvärde.
  • Väger bara 59 kg, lastas på biltaket.

Vilken jolle slår en Laser?

Sverige är ett Laserland!

Mer än 210.000 Laserjollar finns nu över hela världen, och därav drygt 4.300 i Sverige. De har alla likadana skrov, riggar och beslag. Även seglet görs speciellt för Laser.
Kvalitetskontrollen av båtar och segel är numera mycket noggrann. Laserseglaren är internationell, och överallt möts man i gott kamratskap och kamp på skoj eller allvar.
Laser är OS-klass sedan 1996.

Sverige är ett av världens Lasertätaste länder och flera av världens bästa Laserseglare är svenskar.

Så här började det…

År 1969 fick amerikanen Bruce Kirby idén att konstruera en enkel standardjolle som skulle se exakt likadan ut över hela världen och inga ändringar skulle någonsin tillåtas. Den skulle vara rolig att segla både för nybörjaren och experten. Den skulle ge ägaren mycket tid på vattnet med ett minimalt underhåll. De första båtarna märktes i seglet med TGIF (thank God it’s Friday), en nog så talande benämning.

Det tog två år att utveckla Lasern och därefter kom succén på en gång. För kappseglarna blev Lasern snabbt känd som den enda riktigt strikta entypsbåten. Där enbart seglarens skicklighet avgör vem som kommer först i mål.

 

Laser 4.7 – Den snabbast växande juniorklassen!
Det finns en ännu mindre rigg för de lättare seglarna, den har 4,7 m² segel. Riggen passar även de lite yngre seglarna och utgör ett roligt alternativ till de som växer ur Optimistjollen. Radial och 4,7-rigg har kortare undermast och mindre segel. I övrigt är allt detsamma. Att skifta rigg tar bara några minuter.
Laser 4.7 är en av världens absolut mest seglade juniorbåtar och är tillsammans med Radial de klasser som växer snabbast. Växer nu också snabbt i Sverige, där vi hoppas att den ska bli det självklara valet efter Optimisten. Från och med 2016 är Laser 4.7 också en rekommenderad juniorbåt av Svenska Seglarförbundet och finns med vid de årliga JSM-seglingarna.

Laser Radial på stark frammarsch
Riggen med det något mindre, radialskurna seglet – 5,7 m² till skillnad från standardseglets – 7 m², får äntligen visa upp sitt internationellt välförtjänt goda rykte. Både juniormästerskap och mastertävlingar visar allt större fält av Laser med radialrigg. Flera masterseglare byter till Radial, förvånade över fart och framgång trots det mindre seglet. Radialen är rekommenderad juniorbåt av Svenska Seglarförbundet och finns med vid de årliga JSM-seglingarna. OS-klass för damer.

Laser Standard-orginalet

Konstruktionen som gjordes redan 1969 och är idag världens största jolleklass. 7m2 segelyta är utmanande för alla, oavsett om man seglar hemma i viken eller deltar på OS. Naturligtvis också rekommenderad av Svenska Seglarförbundet som juniorbåt.

 

Laser – det enklast tänkbara

Det är inte många tampar att hålla reda på i en Laser. Det enda seglaren behöver trimma är mastens böjning (med kicktaljan)
och seglets buk (med bomuthal och cunningham). Sedan några år tillbaka introducerades två stycken “Power packs”
till Lasern. “Power pack” och “Power kick” ersätter äldre generationers “bomuthal/cunningham” och “kicktalja”.
Resultatet ger ännu lättare trimegenskaper.

Lasern är enkel att hantera, vikten på 59 kg och den delbara masten gör att man lätt surrar och tar med båten på takräcket till bilen. Om man är van tar det bara 5 minuter att rigga en Laser.

En praktisk och lätt sjösättningskärra och ett kapell över däcket kompletterar utrustningen.

Laser för nöjes skull

Laser är inte bara kappsegling. Den är stryktålig och osänkbar och kan snabbt resas efter en kapsejsning. Du kan ofta segla vidare utan att ens ha blivit våt om fötterna! Mellan seglingarna drar du lätt upp din Laser på stranden.